Jak Wam idzie ze zbieraniem danych i co z nich wynika?
Ja zaczynam jutro! Po długim weekendzie będą państwo wypoczęci… Udostępniam wzór pisma. W takiej formie będę je wysyłać do każdego radnego, na jego adres mail.
W Łomiankach 3 radnych odpowiedziało natychmiast. Reszta na razie milczy.
Oto tabela z odpowiedziami: Ładuję Arkusze Google
Nie mam takiej statystyki, bo 6 radnych z 23 (czyli 26%) postanowiła mi odpowiedzieć narracyjnie. Zdać relację. 5 osób z PO, 1 osoba bezpartyjna. Mamy 3 radnych z pisu - żaden się nie odezwał. Innych partii nie ma. KO stanowi niezagrożoną większość. W żółtych ramkach wskazuję tych, co odpowiedzieli. Ostatnie pytanie miałam zmienione. Dotyczyło udziału radnego w Budżecie Partycypacyjnym. Specjalnie użyłam tej nazwy. Tylko 3 osoby skojarzyły o co chodzi (w czym tkwi problem). Mogę przypuszczać, że BO nie jest kojarzony z BP, jest czasem mylony z corocznym budżetem gminy. Wypowiedziała się Przewodnicząca Rady (p. Wypych Katarzyna). Z prezydium nikt więcej się nie odezwał. Załączam wypowiedzi radnych.
Cześć z Rzeszowa,
W ramach programu Strażniczego wysłaliśmy pytania do radnych miejskich w imieniu trzech organizacji, które reprezentujemy jako mieszkańcy Rzeszowa.
Rzeszów ma 25 radnych, jednak odpowiedzi otrzymaliśmy jedynie od trójki. Dwóch z nich zareagowało od razu, natomiast trzeci odpowiedział dopiero po naszym przypomnieniu.
Co istotne, wszyscy, którzy odpowiedzieli, reprezentują Stowarzyszenie Razem Dla Rzeszowa – organizację wywodzącą się z ruchów miejskich, która zasiada w Radzie Miasta po raz pierwszy w obecnej kadencji. Mimo to, nawet w gronie ich czterech radnych, odpowiedzi udzieliło tylko trzech.
Niestety, wyniki tego działania pokazują, że w Rzeszowie kultura dialogu z mieszkańcami pozostawia wiele do życzenia. Większość radnych całkowicie nas zignorowała, co jest bardzo niepokojące, ale nas, tu w Rzeszowie, w ogóle jakoś nie dziwi.
Dostaliśmy natychmiast odpowiedzi od dwóch radnych: Jacka Strojnego oraz Michała Wróbla, po upływie 14 dni i ponownym mailingu z prośbą o odpowiedzi, dostaliśmy odpowiedź od Rafała Kuliga.
Odpowiedzi:
Jacek Strojny, Stowarzyszenie Razem dla Rzeszowa
- W jaki sposób informuje Pan/Pani mieszkańców o swojej pracy?
Głównym miejscem jest fanpage. Informuję tam o wybranych aktywnościach/problemach. O większości działań nie informuję. Powiem więcej zauważam korelację odwrotną - im więcej postów na social mediach, tym mniej konkretny radny realnie pracuje.
- Ile razy w październiku spotkał/a się Pan/Pani z mieszkańcami? Z iloma?
Średnio w miesiącu mam kilka spraw indywidualnych.
- Czy od początku kadencji zgłosił/a Pan/Pani jakiś projekt uchwały/stanowiska?
Tak, kluczowe takie jak uchwała o jawności faktur i umów, uchwała zmieniająca statut, uchwała ws trybu i szczegółowości budżetu. Współpracowałem także przy uchwałach klubowych ws. stanowisk Rady Miasta (chyba 3 takie).
- Czy od początku kadencji złożył/a Pan/Pani interpelację?
18 interpelacji i 7 zapytań. Proszę zwrócić uwagę jakiego typu interpelacje składam.
- W ilu posiedzeniach komisji uczestniczył/a Pani/Pan w październiku?
Uczestniczę w posiedzeniach Komisji Głównej i Komisji Budżetu i Finasów.
- Ile godzin przepracował/a Pan/Pani w sumie w październiku na rzecz miasta? I na czym polegała ta praca?
Nie monitoruję. Szacuję, że jest to obciążenie średnio 4h dziennie, łącznie z weekendami.
Prowadzę także dość aktywnie kontrole w trybie art. 24 uosg. Nie pytaliście Państwo, a warto.
Michał Wróbel, Stowarzyszenie Razem dla Rzeszowa
Profil Fb organizacji do której należę – Razem Dla Rzeszowa, Profil Fb Samorządowej Rady OSiedla KRakowska Południe Profil prywatny na Fb (nie dysponuje profilem publicznym)
TrzykrotnieMieszkańcy Pleśniarowicza 6 → dyskusja nad zapobieżeniem planom budowy wysokiego budynku w sąsiedztwie
Mieszkańcy os. Krakowska Południe - szeroka agitacja na rzecz projektów osiedlowych złożonych do RBO 2025Mieszkańcy os. Przybyszówka i Bzianka - otwarte spotkanie z Prezydentem Rzeszowa
Nie stronie od wypowiedzi na sesjach Rady Miasta i Komisjach RM do których należę.Wspólnie z kolegami i koleżankami z klubu RdRz zgłaszamy praktycznie co sesje własne inicjatywy uchwałodowacze
Tak, złożyłem kilkanaście interpelacji (do sprawdzenia na stronie BIP UM Rzeszów)
W trzech → Rewizyjna i 2 x Współpracy z Radami Osiedli
- Ile godzin przepracował/a Pan/Pani w sumie w październiku na rzecz miasta? I na czym polegała ta praca?
Jestem przewodniczącym komisja rewizyjnej, trwają dwie kontrole zlecone tej komisji przez rade Miasta a co za tym idzie przygotowano plan kontroli, trwa analiza dokumentów i redakacja różnego rodzaju Pism.Poza tym za mną aktywny udział w RBO 2025 → przygotowanie, konsultacja oraz finalne zgłoszenie projektów a także agitacja na ich rzecz.
Rafał Kulig, Stowarzyszenie Razem dla Rzeszowa
Fb, spotkania rad osiedlowych, media
Kilkukrotnie f2f, telefonicznie ponad 20 razy
Nie, pracujemy zespołowo jako klub.
Tak
Należę do trzech komisji (głównej, rewizyjnej i kultury) - na pewno 3 lub 4.
Ta praca jest niepoliczalna, ponieważ w trakcje obowiązków służbowych wykonuje się mandat.